CARUS THOMPSON – SHAKESPEARE AVENUE

Vanuit Australië kregen we de zevende plaat van de 42-jarige folkzanger en songschrijver Carus Thompson toegestuurd. Na drie albums met een groep werd zijn vierde soloalbum “Shakespeare Avenue” echter in het zuidwesten van Engeland opgenomen nadat hij er met zijn hele familie vanuit het Australische Perth voor één seizoen naar Dartmoor verhuisde. Zijn grote muzikale voorbeelden zijn dan ook de Britse folkzangers Paul Kelly, Richard Thompson en Christy Moore en in Engeland kon hij eveneens een beroep doen op Sean Lakeman als producer van zijn nieuwe plaat.

Sean is de broer van Seth Lakeman die naast singer-songwriter, violist en multi-instrumentalist ook een bekende Britse folktroubadour is. Samen met hun andere broer Sam vormen Seth en Sean het folktrio ‘The Lakeman Brothers’. Seth speelt op dit album van Carus Thompson mee op viool, terwijl Sean op akoestische en elektrische gitaren speelt en ook instrumentale bijdragen op basgitaar, piano en keyboards aflevert. Zangeres Kathryn Roberts, de echtgenote van Sean Lakeman, zorgt voor de backing en harmony vocals op enkele nummers.

Carus Thompson componeerde zelf tekst en muziek voor de tien tracks op “Shakespeare Avenue”. Enkel voor de song “Land’s End” werd de muziek geschreven door Seth Lakeman. Twee van de nummers op deze plaat hebben we aan onze recensie toegevoegd op de video’s van “Avondale Heights To Sunshine” en “Ship To Come In”, respectievelijk de eerste en de tweede single die uit het album werden getrokken.

De vorige zes studioalbums en twee live-albums hebben Carus Thompson in de gespecialiseerde vakpers vergelijkingen opgeleverd met sterren als John Mellencamp en Bruce Springsteen. Ook in enkele verhalende tracks op het album “Shakespeare Avenue” zien we wel enkele invloeden van en gelijkenissen met het werk van deze Amerikaanse rockartiesten.

Een opvallend nummer op deze plaat is het verhaal over “Dylan Voller”, een Australische Aboriginal die al vanaf zijn 11e levensjaar van de ene criminele activiteit in de andere overging en het grootste deel van zijn jeugd in allerlei gevangenissen heeft doorgebracht. Daar heeft hij van 2015 tot 2017 enkele zelfmoordpogingen ondernomen en werd hij zwaar mishandeld door de wreedaardige cipiers in de jeugdgevangenissen van Alice Springs en Darwin.

Een ander waargebeurd verhaal wordt verteld in het nummer “Yagan”, een inheemse Australische strijder uit het begin van de 19e eeuw die zich met hand en tand verzette tegen het Britse kolonialisme dat op zijn thuisland werd gevoerd. Nadat er losgeld op zijn hoofd werd geplaatst is hij doodgeschoten door William Keats, een jonge kolonialist. Yagan werd het nationale symbool van de slachtoffers van het brutale Britse kolonialisme en hij heeft in Australië een standbeeld gekregen op Heirisson Island.

Gelukkig maar zijn er ook meer romantische, fictieve verhalen te horen in de songs van Carus Thompson op het album “Shakespeare Avenue”. “Avondale Heights To Sunshine”, “End Of The Day”, “Shoulder”, “Shakespeare Avenue”, “Unless We Go Now” en “You See Through” zijn hiervan enkele passende voorbeelden. We hopen voor Carus Thompson dat al zijn inspanningen en beproevingen om van “Shakespeare Avenue” zijn allerbeste plaat te maken de gewenste beloning zullen opleveren. Wat ons betreft mag dit nieuwe album sowieso als de beste plaat uit zijn carrière beschouwd worden.

(valsam)
“No efforts were saved to make the 4th solo record ‘Shakespeare Avenue’ from the Australian folk singer-songwriter Carus Thompson a real success. With the artistic help of the British Lakeman folk family, in our opinion he has succeeded to make this newest album his very best one created during his two decades lasting musical career.“ – www.rootstime.be

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: VALVE Records

Info: Hemifran

video